ForsideLederLeder: Gok til Bock

Leder: Gok til Bock

-

 

Bragt i Jyske Vestkysten 10 marts 2011 med undtagelse af 3. afsnit :

Liberal Alliances nye lykkeridder, Mette Bock mener, at landbruget skal ”behandles ordentligt” (JV 5. marts) og ikke udsættes for de slemme ”vandplaner”, som erhvervet kalder helt nødvendige indgreb over for landets værste forureningskilde, nemlig den ekstremt store animalske produktion. Men danske landmænd får ikke bare ordentlig behandling, den er særdeles generøs. De får dobbelt så meget støtte pr. hektar som gennemsnitsbonden i EU, nyder godt af en stadig strøm af milliardstore skattelettelser, som vi andre skal finansiere, og har adgang til landets billigste arbejdskraft, nemlig østarbejdere, som staten betaler skoleophold for, så de kan gå som ”praktikanter”, selvom de ofte er højere uddannet end deres husbond. Toldmure, eksportstøtte og oplagringstilskud sætter markedsmekanismerne helt ud af kraft. Det synes den liberale Mette Bock åbenbart er helt i orden.

Landbruget får ud over EU-støtten tilskud til økologi, vikarordninger, innovation, forskning og udvikling, landskabs– og biotopforbedrende beplantninger, lægivende og biotopforbedrende beplantninger, vådområder, græsarealer, grønne regnskaber, børne- og ungdomsaktiviteter og mere end hundrede andre ting. En landmand kan altså dårligt stå ud af sengen, uden at han udløser et eller andet tilskud, men alligevel har erhvervet kun overlevet på en gældsboble, for produktionen er og bliver urentabel.

Eller rettere: den har siden 2001 givet dundrende underskud. Svineavlerne satte næsten 13 mia. over styr i 2008-10 og vinker i 2011 ifølge egne beregninger farvel til 3-4 milliarder. Landmændene lægger med deres årlige gældsstigning på ca. 18 milliarder en tikkende bombe under hele velfærdssamfundet, som de i øvrigt ikke bidrager til, for skat er ikke noget landmænd bruger. Senest har Skat grebet mere end hver fjerde i at snyde med efterbetalingerne, men hvis man medregner milliardsvindelen med ulovlig brug og salg af blå diesel, dagpengesnyd, sorte slagtninger, braksvindel m.v. tegner der sig et billede af en slags organiseret kriminalitet snarere end et egentligt erhverv.

Det mest fornuftige vil være at afskaffe denne gøgeunge, for den skader og belaster vores samfund voldsomt. Det ville være både en miljømæssig, en økonomisk og en kulturel gevinst. Også for bønderne.

Så må den liberale Mette Bock fedte for nogle andre i forsøget på at blive levebrødspolitiker.

 

Knud Haugmark