ForsideLederLeder: Økofis!

Leder: Økofis!

-

Økologireglerne for kvæghold beskriver stort set driftsformen for nogle årtier tilbage i Danmark og som den er nu i mange østeuropæiske lande. Kun fordi driftsformen i det almindelige landbrug (misvisende betegnet konventionelt, men det er sådan set en meget ny driftsform), nærmer sig rovdrift på de arme dyr, adskiller økologien sig som noget særligt og "bedre".

Men anvendelse af medicin er tilladt, landmanden må gerne behandle sine ungdyr selv, og kravet om dobbelt så lang tilbageholdelsestid kommer kun sjældent i anvendelse. Kun når dyret behandles lige inden det skal på slagteri, bliver det aktuelt. Igen afspejler økoreglerne de meget liberale forhold i den almindelige driftsform.  Der er krav om at man kun må sprede 140 kg. kvælstof pr. hektar som gennemsnit på bedriften, men det udelukker på ingen måde udvaskning fra sandede jorde, som jo er typiske for kvægbedrifterne, fordi de i stort tal ligger vest for israndslinien.Og da der er tale om et gennesnit, udelukker reglerne ikke større mængder på nogle arealer så økobønderne kommer op på de 170 kilo, der gælder for andre landmænd. Han skal bare eje eller leje noget billig udyrket jord. Økobønder er velkomne til at aftage gylle fra den nærliggende ikke-økologiske svinebedrift incl. medicinrester, spildolie, pesticider og andet godt. Dyrene skal have 60% grovfoder, men næsten alle køer i konventionelle løsdriftstalde har fri adgang til dette. Økokøer skal på græs, javel, men det kom alle køer før, så her består det økologiske kun i kraft af, at driftsformen med store intensive løsdriftstalde er blevet udbredt.

Foder kan være ikke-økologisk bare det kommer fra en del af bedriften under omlægning til økologi, som udløser et særlig højt tilskud. Det ligner en ren pengemaskine.

Småkalve kan opstaldes uden deres mor i deres første 4 levemåneder. Det er kendt, at der opstår en naturlig binding mellem ko og kalv, og den går begge veje. Her viger praktiske forhold for hensynet til dyrenes naturlige behov. Men i øvrigt har dyrevelfærd ikke noget med økologi at gøre. Lige bortset fra at butikkerne kan sælge lidt god samvittighed sammen med den røde bøf til kunderne. Så er det også nemmere at skylle den ned med klimabelastende rødvin i rå mængder, – på tilbud.

Kilde/link

Se reglerne her