ForsideMenneskers sundhedDrikkevand & pesticiderSvævende svar om fremtidens miljøpolitik

Svævende svar om fremtidens miljøpolitik

-

En borger fra Odder sendte den nye miljøminister Ida Auken nednestående mail. Se svaret ved at klikke på linket nederst i artiklen


Hej Miljøminister Ida Auken.

Tillykke med ministerposten.

Jeg og mit netværk vil sikkert sende dig stof om natur & miljø med passende mellemrum. (Vi skal nok gøre det kort!)

At mange af vores miljøproblemer stammer fra det industrialiserede landbrug, turde vist være åbenbart for de fleste.

Det altoverskyggende problem i denne sammenhæng er udvaskning af uønskede stoffer via markdræn til vores vandmiljø. Ca. 60 pct. af samtlige dyrkede marker i Danmark er forsynet med dræn. Og overskydende næringsstoffer og pesticider siver dagligt herfra til åer, søer og fjorde.

Vandløbsloven er yderst mangelfuld og forældet. Og det er meget problematisk, at markdræn ikke er omfattet af vandløbsloven. Der er INGEN krav til kvaliteten af drænvand inden det siver til recipienten – åer og søer. Dette skal der snarest laves om på. Og princippet: " Forureneren betaler" skal også gælde for landbruget.

Mange husdyrproducenter sætter deres lid til at få behandlet husdyrgødning (gylle) i biogasværker. Gødning herfra skulle angiveligt være lettere at optage for planterne. Men uønskede stoffer i denne "guldgødning" siver også lettere til vores vandmiljø.
For at få "oktan" nok på biogasværkerne, er man nødsaget til at tilsætte andre organiske stoffer til gyllen – herunder bl.a. slagteriaffald, storbyslam etc. Gylle fungerer så at sige kun som "procesvand". Og hele øvelsen synes kun at tilgodese husdyrproducenterne: De skaber et alibi for at producere endnu flere slagtedyr – men på bekostning af miljøet. Læs evt. "Det store biogasbedrag" (Google).

Herudover skal der mere styr på gødningsplanerne for de enkelte husdyrbrug og plantelandbrug. Oven i købet går der VEDVARENDE rygter om import af ulovligt kunstgødning (NPK). En større sag med 10 – 12.000 tons "sort" NPK fra Østjylland har endnu ikke fundet sin afslutning.

Vores grundvand skal i langt højere grad beskyttes. Der skal skabes de nødvendige sprøjte -og gødningsfrie zoner omkring vores drikkevandsboringer.

Magten i Landbrug & Fødevarer" (Axelborg" og "Bæredygtigt Landbrug" skal stækkes.

Kort sagt: Der skal ryddes op i dansk landbrug.

Med venlig hilsen

Holger Øster Mortensen, Præstholm Mk., Odder

Kilde/link

Se Idas svar her