ForsideDebatindlægDebat: Eksportillusionen

Debat: Eksportillusionen

-

 

sendt til JyllandsPosten

En af de mest fatale misforståelser angående dansk landbrug er, at landbrugseksporten er og var vigtig for Danmark og de danske statsfinanser. Jens Kirk, tidl. MF skriver eksempelvis om landbruget som et erhverv, ”hvor varerne kan afsættes til højvarepriser og give store muligheder for at hente eksportmilliarder til stor gavn for den danske statskasse”. Chefredaktør P.E. Thomsen, JydskeVestkysten skrev d. 7. januar 2009 på lederplads om »…de mange milliarder ind i statskassen, som landbrugseksporten bidrager med.«

Disse to mænd kan ikke regne. Eksportindtægterne ender i lommerne på Arla og Danish Crown, hvor de rasler rundt sammen med en masse skatteyderbetalte tilskud. Arla lænsede sidste år skatteyderne for 903 millioner kroner og havde alligevel underskud på ca. 100. Så den eksport er dyrt betalt, eller med andre ord: hvis eksporten består af underskudsgivende produktion, så skader den landets økonomi, fordi tabet skal lånefinansieres. Landbrugets astronomiske gæld har simpelthen finansieret ensidig (over)produktion af animalske fødevarer, som eksportmarkedet ikke vil betale for.

Pengene flyder altså fra statskassen og til landbruget. Og landbrugets er selv skyld i sin elendighed, for man har i over ti år benægtet virkeligheden og har hovedløst fortsat investeringer i en usælgelig – og usund – animalsk produktion.

Landmændene skal ikke hjælpes med flere milliarder. De har bevist, at de ikke kan forvalte dem.