ForsideLederLeder: Mystikken omkring biogassen

Leder: Mystikken omkring biogassen

-

Fra indbydelsen til stifentende generalforsamling i leverandørforeningen. Bag de lovende visioner gemmer sig, at returgylle sviner mere, fordi de opkoncentrerede næringsstoffer fra ensilage, valle etc. kan spredes uden at det tæller med i gødningsregnskabet. Samtidig er de vandopløselige og udvaskes derfor meget let.


Mystikken om biogassen og Xergi.

Det ser mærkeligt ud indtil man forstår, at de to biogasværker ved Andi og Videbæk er luftkasteller, som er opfundet til lejligheden. Formålet er at lægge pres på politikerne, der lige nu forhandler energiforlig, og biogas er på vippen.

Xergi er i begge tilfælde valgt til leverandør af et biogasanlæg uden licitation. I Andi skal anlægget levere gas til fjernvarmeanlæg, der ikke findes. Et bestyrelsesmedlems kone tjener styrtende på at sælge jorden til anlægget, der skal ligge meget synligt på en bakketop ude i det åbne landskab. Et borgermøde røbede stor modstand imod projektet, for det afslørede store huller i planlægningen.

Ved Videbæk vil Arla pludselig som sagt med samme leverandør, Xergi, opføre ”verdens største anlæg”, der skal indfyres med valle fra ostemejeriet. Samtidig bygger Arla et nyt tørretårn til valle samme sted og samtidig skal Maabjerg bioenergi også fyre med valle.

Arla kan ifølge hjemmesiden af samme mængde biomasse lave dobbelt så meget gas som Maabjerg, men vil ikke ud med, hvordan man er kommet frem til dette helt eventyrlige resultat, nok verdens bedste.

Et leverandørmøde mundede ud i, at landmændene gerne ville levere gylle til anlægget, men uden at de nærmere betingelser kom på plads. Alligevel kaldte man mødet ”en succes”.

 

Højest overraskende er det, at Arla, der selv skal bruge al gassen, nærmest får sit gasværk forærende, for Xergi vil skaffe 250 millioner fra ”investorer” i anlægget. Ifølge biogasforeningen kan de slet ikke tjene penge og vil nu for tredje gang have overprisen for deres el hævet yderligere. Så hvem er dum nok til at sætte spareskillingerne i biogas for tiden?

Disse værker er rene luftkasteller, der alene er opfundet for at påvirke energiforhandlingerne på Christiansborg. Smart trick, men også for smart, at inddrage kommuner og borgere i et teaterstykke, som ene og alene skal resultere i mere støtte, så Xergi kan sælge nogle urentable anlæg. Det siger noget om den ryggesløshed, der præger hele denne branche, hvor man i årevis blot har lavet underskud og fejlinvesteringer i anlæg, der i virker som udsmuglingscentraler for kvælstof til bøndernes marker uden om gødningsregnskabet. Og som truer landkommuners økonomi, når et bondevenligt flertal har lokket kommunekassen til at garantere for en kredit, ingen fornuftige bankfolk selv vil lægge navn til.

Kilde/link

DR