ForsideAktindsigtStatsadvokat kan ikke læse

Statsadvokat kan ikke læse

-

 Det fremgår af et afslag på aktindsigt, som blev rejst den 5 februar 2012, at statsadvokaten for Fyn, Syd- og Sønderjylland, at han ikke er i stand til at læse og forstå en enkel dansk tekst. Dette er meget bekymrende, ikke mindst i betragtning af, at han har haft mulighed for at øve sig på at læse sagen i over et halvt år.

Statsadvokaten afviser at giver aktindsigt i nogle miljøoplysninger i en afsluttet sag om ulovlig indsmugling af gift og gødning fra 2006-7, idet han forlanger at disse "konkretiseres nærmere". I henvendelsen til statsadvokaten skrev klageren bl.a:

 

"Statsadvokaten for Fyn Syd- og Sønderjylland

Hermed påklages afvisningen af aktindsigt i visse miljøoplysninger, der vedrører indsmugling af gødning m.m til landbruget. 

Såfremt der ikke kan gives aktindsigt i sagn bedes miljøoplysningerne meddelt, herunder hvor, hvor meget og hvilket giftstof, som er tilføjet miljøet. Oplysninger om emissioner kan ikke undtages for aktindsigt. Miljøoplysningsbegrebet er meget omfattende og omfatter eksempelvis også foranstaltninger. Herunder må forstås for eksempel bøder for overtrædelse af miljølovgivningen."

Det skulle da være til at forstå, men i øvrigt er det statsadvokatens opgave ud fra miljølovens definitioner af miljøoplysninger at udskille disse fra andre oplysniner i sagen, som måske kunne være undtaget aktindsigt. Dette skal dog begrundet i hvert enkelt tilfælde.

Se Statsadvokatens brev, hvor han dumper i læsning her

Se begæringen om aktindsigt herunder


Til Rigspolitiet.

Hermed begæres aktindsigt i den sag om ulovlig indsmugling af pesticider, som omtales sidst i vedhæftede artikel fra Politiken den 3 februar i år:
"I 2006 og 2007 var Rigspolitiets rejsehold med til at opklare en sag, hvor 86 landmænd var gået sammen om ulovlig import af pesticider"
Der henvises til miljøoplysningsloven samt anden lovgivning om aktindsigt.

Med venlig hilsen

Knud Haugmark
Skelhøjvej 25 C, 1 th
2800 Lyngby 

 

Denne blev som forventet afslået.Læs her

Men afslaget blev påklaget til Statsadvokaten:

Statsadvokaten for Fyn Syd- og Sønderjylland

Hermed påklages afvisningen af aktindsigt i visse miljøoplysninger, der vedrører indsmugling af gødning m.m til landbruget.
I afslaget henvises til partsinteresse i forvaltningsloven, men da der er tale om miljøoplysninger, skal aktindsigten behandles efter miljøoplysningsloven, der giver videre rammer for aktindsigt. Miljøoplysningloven hviler på et EU direktiv og Aarhuskonventionen, hvorfor national lovgivning er uden interesse. 

Det understreges at aktindsigt i miljøoplysninger i henhold til EU direktivet og miljøoplysningsloven adskiller sig fra aktindsigt i sager i henhold til offentligheds- og forvaltningsloven.
Såfremt der ikke kan gives aktindsigt i sagn bedes miljøoplysningerne meddelt, herunder hvor, hvor meget og hvilket giftstof, som er tilføjet miljøet. Oplysninger om emissioner kan ikke undtages for aktindsigt. Miljøoplysningsbegrebet er meget omfattende og omfatter eksempelvis også foranstaltninger. Herunder må forstås for eksempel bøder for overtrædelse af miljølovgivningen.

Da sagerne om ulovlig indførsel er afsluttede, kan miljøoplysningslovens/direktivets bestemmelser vedr. oplysninger, der indgår i løbende retssager ikke komme i betragtning.
Derudover giver retsplejelovens §41 stk 2 mulighed for aktindsigt med henblik på journalistisk arbejde.
Jeg skal derfor anmode om at få sagen genovervejet i henhold til miljøoplysningsloven/EU-direktivet mm..
Til orientering henvises til ombudsmandens afgørelse i sagen om aktindsigt i Vetstat, hvor han indledende gør rede for forholdet mellem EU direktivet om aktindsigt i miljøoplysninger og offentlighedsloven. Afgørelsen kan ses på retsinfo.

Afslaget fra politiet og den oprindelige aktindsigtsansøgning vedhæftes. Den maksimale sagsbehandlingstid for miljøoplysningssager er 2 måneder.

 

--
Knud Haugmark
Skelhøjvej 25 C, 1 th.
2800 Lyngby
Fastnet: +45 46 96 49 48
Mobil: +45 20 41 77 88


Statsadvokaten tygger på sagen i 6½ måned og afviser så uden tilsyneladendene at have forstået indholdet i anken. Han lader også som om, han ikke rigtig har fattet rækkevidden af miljøoplysningsloven. Læs hans brev her.