ForsideSvineproduktion i DanmarkFrie Bønder advarer indtrængende mod at spilde statslige midler på Månegrisen

Frie Bønder advarer indtrængende mod at spilde statslige midler på Månegrisen

-

Kære Alle

Frie Bønder – Levende Land har i dag udsendt følgende:


Frie Bønder advarer indtrængende mod at spilde statslige midler på Månegrisen

”Selv om det lyder som en dårlig aprilsnar, skal regeringens udspil ”Månegrisen” tages dybt alvorligt, siger formand for landsforeningen Frie Bønder – Levende Land, Hans Jørgen Nygaard, Dybvad. ”Hvis det bliver ført ud i livet, vil det nemt komme til at koste millioner af spildte skatteyderkroner.

Hans Jørgen Nygaard fortsætter: ”Månegris-initiativet er katastrofalt af flere grunde:
    For det første vil en ny stor satsning på industriel svineproduktion med usvigelig sikkerhed få alvorlige nationaløkonomiske konsekvenser. Tilsyneladende har man intet lært af de seneste års bankkrak og landbrugskrise, som de ekstreme svineproduktioner bærer en stor del af ansvaret for, men fastholder uanfægtet katastrofekursen, blot med forhøjet hastighed.
    For det andet lægges der op til en fuldstændig skævvridning af landbrugserhvervet. Hvorfor er det kun svineproducenterne, og ikke f. eks. mælkeproducenter og planteavlere, der skal tilgodeses med ekstra millionstøtte og forskningsmidler?
    For det tredje udstiller Månegrisen, at regeringen ligger under for pres fra magtfulde lobbyer. Hvordan vil man forklare befolkningen, at skatteyderne skal betale enorme summer for at holde liv i en urentabel sektor? Der skabes ikke flere arbejdspladser ved at støtte en industri, som alligevel sender sine millioner af svin til slagtning uden for landets grænser. Siden 2001 er svineproduktionen herhjemme steget med flere millioner dyr, men samtidig er beskæftigelsen på slagterierne faldet med 30 procent eller 7300 jobs.
    Endelig  kortslutter Månegris-projektet den demokratiske beslutningsproces, som regeringen ellers havde lagt op til omkring landbrugets fremtid. Projektet gør arbejdet i regeringens landbrugs- og miljøkommission, hvis konklusioner til foråret efter planen skulle udgøre grundlaget for den kommende landbrugspolitik, til et spil for galleriet. På forhånd har man besluttet at se stort på, hvad kommissionen fremlægger omkring svineindustriens rentabilitet og fremtid.

Sammenligningen med den amerikanske månelanding  om at opfinde og befolke det yndige land med 40-50 millioner ikke-forurenende, lykkelige industrisvin demonstrerer desuden en betydelig undervurdering af ikke blot landbefolkningens, men hele befolkningens viden og intelligens. Således tror man tilsyneladende, at fantasifosteret ”Månegrisen” kan få folk til at glemme det hav af alvorlige problemer, som den intensiverede svineindustri allerede har skabt. Danmark har verdens største produktion af svin allerede i forhold til det nationale areal, og produktionen udgør en trussel mod folkesundheden i form af den omsiggribende spredning af multiresistente stafylokokker.
    ”Spørgsmålet er ikke, om dette misbrug af offentlige midler skal stoppes, men hvornår”, siger Hans Jørgen Nygaard og svarer selv: ”Jo før, des bedre. Vi noterer os derfor med tilfredshed, at fødevareordføreren i Venstre allerede har krævet samråd med fødevareministeren, og vi bifalder til fulde den skepsis, som ordføreren gør sig til talsmand for. Derfor opfordrer vi alle uden for svinelobbyens snævre kreds til at protestere og kræve Månegrisen derhen, hvor den hører hjemme, nemlig ud af denne verden – så vi kan komme i gang med at genskabe et landbrug og et miljø til gavn og glæde for det store flertal.”



Yderligere oplysninger
Formand Hans Jørgen Nygaard, tlf. 98864509/24410745
Pressekretær Henrik Kuske Schou, tlf. 23805045
Konsulent Ole Kjærulff Davidsen, tlf. 96289090/26849090

Med venlig hilsen
FRIE BØNDER – LEVENDE LAND

Henrik K. Schou
Pressesekretær

Mob. 23 80 50 45