ForsideDebatindlægDebat: Stort er ikke altid godt

Debat: Stort er ikke altid godt

-

Søren Kjeldsen-Kragh er økonomiprofessor på KU skriver i Information den 20 januar 2013 bl.a:

Hvis man på seriøs vis skal behandle landbrugets problemer med natur og økonomi, kommer man ikke uden om at se på den voldsomme strukturudvikling, der er sket de seneste par årtier. Industribrugene løser hverken problemerne med hensyn til naturen, landdistrikternes udvikling eller de økonomiske problemer.

I stedet bør man satse på en landbrugsstruktur, hvor selvstændige landmænd med en god driftsleder- og landbrugsuddannelse udgør kernen i erhvervet. En satsning på flere investeringer i et erhverv, der i den grad er tynget af gæld er i høj grad risikabelt. En ensidig satsning på øget produktivitet i et erhverv, hvor jorden og dyrene i den grad er presset, og hvor maskinerne for længst har overtaget størstedelen af arbejdskraftens opgaver er urealistisk.

Derimod er der store perspektiver i at satse på produktudvikling og bedre produktionsmetoder. Dansk landbrug skal ikke løse verdens sultproblemer ved at producere billige fødevarer. Dansk landbrug skal satse på kvalitet og de lukrative nicheproduktioner, der eksisterer

Udviklingen i landbruget kan ikke overlades til markedskræfterne alene. Der må lægges nogle rammer omkring erhvervet, som sikrer, at vi kommer derhen, hvor vi gerne vil.

Kilde/link

Læs hele indlægget her