ForsideMenneskers sundhedDrikkevand & pesticiderRigsrevisionens kritik har ikke ført til forbedringer af grundvandsbeskyttelsen for pesticider

Rigsrevisionens kritik har ikke ført til forbedringer af grundvandsbeskyttelsen for pesticider

-

I bemærkningen til Beretning til Statsrevisorerne om statens sikring af grundvandet mod pesticider

skrev Statsrevisorerne i 2011 bla:

Statsrevisorerne finder, at Miljøministeriets indsats for at sikre grundvandet mod pesticider har været helt utilstrækkelig og præget af væsentlige mangler. Miljøministeriets mangelfulde forvaltning har medført risiko for, at forekomsten af pesticider i drikkevandet har været over grænseværdien.

Statsrevisorerne kritiserer, at Miljøministeriet ikke i tilstrækkelig grad har fore­bygget nedsivning af pesticider til grundvandet.

Men statsrevisorernes kritik har hidtil kun medført, at kommunerne må pålægge landbmænd pesticidfri drift imod en kompensation. Størrelsen heraf er kommet helt op på 100.000 kroner pr. hektar eller langt mere end afkastet af nogen som helst afgrøde. Dette skyldes, at der ved godkendelsen af nye pesticider ikke er taget hensyn til jordens beskaffenhed og stoffernes giftighed. Man skriver videre i sin bemærkning:

Statsrevisorerne kritiserer også, at Miljøministeriets bestemmelser om, hvilke pesticider kommunerne og vandværkerne skal kontrollere for i drikkevandet, ikke har været ajour i mange år.

Miljøministeriet har ikke overholdt kravet om en årlig ajourføring af listen over pestici­der, som vandværkerne skal teste for. Bortset fra en mindre ændring har listen væ­ret uændret i perioden 1997-2011. Drikkevandet kan således have indeholdt pestici­der, som Miljøministeriet, kommunerne og vandværkerne ikke har kendt til. Miljøministeriet forventer dog ikke, at det har indebåret en sundhedsmæssig risiko

Kilde/link

Se beretningen her

Tidligere artikel
Næste artikel