Forsidebagatellisering af MRSA-farenNu indrømmer fødevarestyrelsen: MRSA smitter gennem kød

Nu indrømmer fødevarestyrelsen: MRSA smitter gennem kød

-

20141005_174314Kovending i Fødevareministeriet.

Den 23. august 2014 kunne man på Fødevarestyrelsens hjemmeside læse denne beroligende tekst:
Der er ingen risiko for at få husdyr-MRSA ved at spise kød

Husdyr-MRSA kan findes i kød, men intet tyder på, at husdyr-MRSA overføres til mennesker via madvarer. Husdyr-MRSA regnes derfor ikke som fødevarebåren.
Der er ikke kendte tilfælde, hvor mennesker er blevet smittet med MRSA via fødevarer. Der er derfor ingen risiko forbundet med at spise kød med husdyr-MRSA – heller ikke fra svin.


 Men den 5. oktober er denne tekst ændret, så der nu står:

Der er ingen væsentlig risiko for at få husdyr-MRSA fra kød

Husdyr-MRSA kan findes i kød, men det anses ikke som en væsentlig smittekilde. Det vigtigste er, at holde en god køkkenhygiejne og gennemstege kødet. På den måde undgår du alle typer bakterier, også MRSA.

Man indrømmer indirekte, at MRSA kan overføres gennem kød, men anser ikke risikoen for “væsentlig”.  Hvad dette ord dækker, fremgår ikke af hjemmesiden. Risikoen er der i modsætning til før, men bagatelliseres i en eller anden udstrækning for eksempel ved, at MRSA ligestilles med elle mulige andre bakterier. Et synspukt, man hidtil har afstået fra at bruge.
Bagatelliseringen fortsætter ved at man igen fastslår, at noget andet er meget værre:
»Svine-MRSA smitter ikke i nær samme grad som for eksempel salmonella, og ganske almindelig sund fornuft kan reducere risikoen for smitte«, forklarer Henrik Westh, professor fra MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital, til Politiken den 24 september 2014.
Altså, man kan “reducere” risikoen, men ikke fjerne den. Den er mindre end salmonellafaren, men hvor stor er den, og hvor meget mindre er MRSA-faren…