ForsideLandbrugets økonomiLandbrugets økonomiske kollapsNy svineprognose: Underskud for selv de bedste. Snit: minus 820.000 før...

Ny svineprognose: Underskud for selv de bedste. Snit: minus 820.000 før løn til ejeren og finansielle omkostninger.

-

1-DSC04431
Dansk landbrug har kurs direkte imod afgrunden

Den meget negative svineprognose fra september blev allerede i begyndelsen af december overhalet af en forværring og nu forlyder det fra L&F via JP, at det går rigtig galt i 2015. JP skriver:

Nye prognoser fra Landbrug & Fødevarer indikerer, at de danske svineproducenter i 2015 får gennemsnitlige driftsresultater på minus 820.000 kr. Selv den dygtigste tredjedel af smågriseproducenterne får i gennemsnit underskud på driften. Dermed er det klart, at den svageste tredjedel af landmændene har kurs mod et år med uhyggeligt store røde tal på bundlinjen.

»De svageste landmænd kunne lige akkurat holde næsen oven vande, da priserne på mælk og svinekød toppede. Nu bliver de trykket ned igen. Vi har udvist meget stor tålmodighed og været parat til at strække os meget langt for at hjælpe dem igennem. Nogle vil måske mene, vi har været for langmodige, men det er en meget stor beslutning at lukke en landbrugsbedrift. Landmanden mister sit arbejde, familien mister sit hjem og samfundet mister en meget værdifuld produktion. Landbruget er formentlig den mest værdiskabende sektor, vi overhovedet har i Danmark. Råstofferne vokser op af jorden, varerne eksporteres til hele verden, og sektoren skaber mange afledte arbejdspladser,« siger Lars Møller.

 

via Landbrugskrisen forværres: Nu siger bankerne stop (kræver abonnement)

Køb netadgang til mange artikler for kun kr. 66. 1. måned er gratis. Anbefales af sickpigs.dk
Køb netadgang til mange artikler for kun kr. 66. 1. måned er gratis. Anbefales af sickpigs.dk

 


Her på redaktionen undrer vi os meget over, at prognosen er så dårlig, når Lars Møller kan udtale og sikkert selv mene:  “Landbruget er formentlig den mest værdiskabende sektor, vi overhovedet har i Danmark. ” Hvor bliver alle disse dejlige værdier af, Lars Møller? Han forsætter:

“Råstofferne vokser op af jorden, varerne eksporteres til hele verden, og sektoren skaber mange afledte arbejdspladser,”

Men Lars Møller glemmer, at der skal bruges en masse penge på gødning, såsæd, sprøjtegift, kørsel, finansiering osv. før noget som helst, som ikke er ukrudt, vokser “op af jorden”. Og at “varerne eksporteres til hele verden” er jo bare en sovepude, for salget sker med underskud, fordi der sker et værditab i produktionskæden fra planter til kød og mælk. Så på marken vokser underskuddet vildt og sprøjtes og gødes af de tåbelige landmænd.

Ikke så sært, at de går fra hus og hjem.