Leder: Landbrugets luftkasteller

-

Landbrugsbossen Martin Merrild og økonomen fra Landbrug og Fødevarer Thomas Søby må ty til fantasi og eventyr for at forsvare deres synkende skude, den store danske animalske
produktion. (Information 28. juli s. 18)

Underskuddene tårner sig op, og ifølge Axelborgs egne spåmænd må svineavlerne inkassere et milliardtab i 2015 og næste år ser det ikke bedre ud.

EU forærede tidligere i år svineavlerne i Danmark 25 millioner kroner til oplagring, men priserne blev bare værre, da al det frosne kød skulle sælges. Alligevel bliver danske svineavlere ved med at producere usælgelige grise og klynger sig til fantasien om, at ”hundreder af millioner mennesker hvert år rykker ind i en middelklasse, der har råd
til at købe danske kvalitetsfødevarer.”

Men disse mennesker køber tydeligvis hverken danske pølser eller koteletter.

For eksempel underskrev Dan Jørgensen og Søren Gade i april 2014 en aftale om eksport af forarbejdede fødevarer til Kina, der var ”250 millioner værd”, men ikke en gang en lille bitte cocktailpølse har kineserne købt. Alle andre markeder afviser ”danske kvalitetsfødevarer” for der er tale om bakteriebefængt, usundt, fedt flæsk. Den opstigende middelklasse har helt andre præferencer.

Mærkelige astrologiske beregninger om, at ”cirka 40 procent af fødevareklyngens eksport sælges til priser 20 procent over EU gennemsnittet” handler muligvis om malkemaskiner, køleskabe, sprøjtemidler eller gødning, og ændrer ikke spor på, at de håbløse danske landmænd selv med enorme tilskud, nulrenter og billig importeret arbejdskraft fra Østeuropa ikke kan lave overskud på deres animalske produktion.

Dansk landbrug laver samme usunde produkter i dag som for 100 år siden:
mælk, kød og æg. Men tiden er til vegetabilske fødevarer med mange vitaminer og lille klimabelastning.

Desværre vil det nok vare endnu 100 år, før det går op for Axelborgs astrologer.

Det mener sickpigs.dk