Animas kalvekampagne belaster klimaet

Anima synes at skyde sig i foden, for landbruget kommer dyrevennerne i møde ved at fede 24.000 tyrekalve op og derved skade klimaet. Hidtil er tyrekalvene blevet aflivet ved fødslen. Men kampagnen sætter også store spørgsmålstegn ved kvægbrug i det hele taget.

Dyrevennerne i foreningen Anima fik sat en dagsorden, da foreningen med penge fra en rig sponsor indrykkede helsides annoncer i flere aviser med et budskab om det forkastelige i, at tyrekalve både i den økologiske og konventionelle produktion aflives i stort tal ved fødslen. Deres funktion er alene at få deres mor til at producere mælk, som kan sælges som menneskeføde og i pulverform som dyrefoder.

Landbruget har nu lavet et regelsæt, som forbyder drab på tyrekalve “rutinemæssigt” i den økologiske produktion og er angiveligt på vej med lignende tiltag for de øvrige kvægbedrifter.

Disse afhornede kvier skal skide, bøvse, pisse og prutte i to år før de kan få en kalv og producere mælk.

Dette vil medføre at ca. 24.000 kalve fedes op og belaster klimaet med betydelige mængder metan og ammoniak og vandmiljøet med nitrat.

Vi tillader os at gøre opmærksom på, at alle husdyr dræbes hurtigst muligt af deres ejere og stiller spørgsmålstegn ved, om det er mindre uetisk at dræbe husdyr for at spise dem, end hvis de aflives humant ved fødslen.

Animas kampagne vil ud over at belaste klimaet på et meget kritisk tidspunkt, sandsynligvis få salget af mejeriprodukter til at falde yderligere, og mængderne af oplagret mælkepulver på EU-lagrene til at vokse.

JP skriver bl.a:

Dansk landbrug er i årevis blevet kritiseret for at aflive tusindvis af nyfødte kalve. Senest i de forgangne uger, hvor dyreværnsorganisationen Anima har problematiseret, at kalve fjernes fra deres mor 12 timer efter fødslen, og at nyfødte tyrekalve aflives. Hvad det sidste angår, har Anima en pointe, lyder det nu fra landbruget. I 2017 blev 23.500 jerseytyrekalve aflivet som spæde – svarende til 80 pct. af alle jerseytyrekalve.

Source: Efter massiv kritik: Landbruget vil stoppe aflivning af nyfødte kalve – Indland