ForsideDrivhuseffektLeder: Carsten Brøndlund er en nyttig idiot

Leder: Carsten Brøndlund er en nyttig idiot

>Skuespilleren Carsten Brøndlund, vil "gøre noget" for at "kunne se fremtiden i øjnene." Patetisk. Vi opfordrer ham til at tage en spiller i stedet for.

-

Carsten Brøndlund er sikkert en flink fyr. Og en dygtig skuespiller. Han stiller op for Greenpeace og lader sin hånd føre i et personligt brev til mig (og titusind andre på Greenpeaces mailingliste), hvor jeg skal motiveres til “Klimaudfordringen”, som de har planket fra “Veganerudfordringen”, hvor man får nogle opskrifter og noget blabla om at plantekost kan forhindre “visse kræftformer”, forhøjet blodtryk etc. Man kan nedsætte sit klimaudslip med 2/3, siger en nydelig ung dame, der uheldigvis har forvekslet læbestiften med skosværten lige inden optagelsen.

Ja ja. Helt OK. Intet kød har passeret redaktørens gane de seneste 50 år. Redaktøren lever fint i sit syvogtredsindstyvende år, uden medicin og endda lettere overvægtig.

Det dufter af Silkevej ved krydderiboderne på markededet i Datca. Foto Knud Haugmark. Alt er vegansk her.

Plantekost er godt. Her i Tyrkiet, hvor redaktøren slænger sig i den danske vinterkulde for bl.a. at spare på varmen derhjemme i frostvejret, har han købt oliven, hybenkompot, fåreost, bjerghonning, valnødder, pistacienødder og mange andre overlækre ting fra markedet i Datca, der bader sig i Ægæerhavets dovne dønninger.

Men at kalde 22 dages forsagelse af kød for “Den lækreste løsning på klimakrisen!” er at gå for vidt.

Foto Knud haugmark i Datca, Tyrkiet.

Trods fremgang for veganerne er der ikke sket en synlig tilsvarende tilbagegang i mængden af husdyr. Og der er under alle omstændigheder langt hjem. I vores land og resten af EU er landbruget indstillet på at producere store mængder vegetabilsk foder til alle mulige slags dyr, som man så kan spise noget af, hvis det ikke går i fordærv, og det sker ret hurtigt.

Konen med æggene og blomkål så store som fodbolde, hvidkål som vinterdæk til en pansret mandskabsvogn. Foto: Knud Haugmark, Datca, Tyrkiet.

Men det er ikke noget problem, for EU reglerne sikrer, at landmændene kan fremstille usælgelige varer i massevis og leve fyrsteligt af skatteydernes gavmilde tilskud. Angiveligt spildes 30% af fødevarerne i EU, og tallet kunne sagtens stige til det dobbelte eller mere. Produktionen følger naturligvis med op. Vækst og udvikling. Brød på bordet. Beskæftigelse. Alt er godt. Sådan er EU skruet sammen af bønderne godt hjulpet af politikere, der er til fals.

Det kan Carsten Brøndlund slet ikke overskue. Så hellere spille hellig og veganer på deltid og danse efter Greenpeaces pibe.

Nej Carsten Brøndlund, i stedet for at lade dig bagpule af Greenpeaces kampagnefolk skulle du hellere spille lidt mere pik.

Det er meget mere klimavenligt, for man får ikke børn af det, og de sviner som ind i helvede.

At du ved det.

 

For at kunne se fremtiden i øjnene er jeg nødt til at handle