ForsideLederLeder: Salmonellabevaringsplanen

Leder: Salmonellabevaringsplanen

-

I tyve år har salmonella floreret i danske svin. Ministre på stribe har gennemført salmonellahandlingsplaner. Bjørn Westh 1994, Henrik Dam Kristensen i 1996, 1997 og 1998, Ritt i 2000, Barfoed i 2006 og senest er Eva Kjer Hansen gået i gang. Hver gang har svinebranchen strittet imod. Og med held. Det er lykkedes både at malke statskassen for omkring en kvart milliard til diverse virkningsløse initiativer, og at undgå effektive indgreb.

Chefkonsulent, dyrlæge Jan Dahl fra slagterierne kalder den seneste ændring et ”paradigmeskift”, men selv svære ord kan ikke skjule, at man nu helt opgiver at bekæmpe infektionerne hos grisene. Jan Dahl siger om den enkelte gris: ”…vi går ind og siger: Denne her er positiv, og denne her er negativ”. Men det sker efter statistiske kriterier, på bedriftsniveau. Man tester ikke den enkelte gris, men går ud fra en sandsynlighedsberegning. Det er nemlig det billigste for svineavlerne, som får mulighed for at indkøbe salmonellafri smågrise, tror de. Det er bare ikke effektivt. Det viser forekomsten af Salmonella Dublin blandt kvæg, hvor man har benyttet samme metode. Her er 40% af dyrene i visse dele af landet inficerede. Dødeligheden for mennesker, der smittes, er 25%. ”Planen”, eller hvad man nu skal kalde dette ”paradigmeskift”, sikrer på ingen måde mindre salmonella i køledisken. ”Så det her bliver et instrument for slagtesvinebesætningen, så han kan vælge sin leverandør af smågrise.” siger Per Dahl, og fortsætter:”Herved muliggør vi en cost-effectiv salmonella-strategi for den enkelte producent.”

Og bevarer en solid salmonellabestand i de danske svinestalde, kunne man tilføje.

Ministeren danser helt efter svinefolkets pibe. Med fast stemmeføring siger hun: ”Jeg er på vej med en salmonellahandlingsplan for svin, der med blandt andet øget overvågning af besætningerne og flere opdelte slagtninger skal sende salmonellaindsatsen helt ud i grisestien.” Ikke et ord om resistensudvikling, antibiotikaforbruget eller salmonellaforekomsten i staldene. Hun lægger sig ned og nøjes med at forvalte epidemien.

Det er meget alvorligt, når hverken minister eller erhvervet tager ansvaret for, at svineproduktionen i dag sker med befolkningens liv og helbred som indsats. Tusinder er blevet syge. Snesevis er allerede døde. Hvor mange lig skal der på bordet, før man erkender, at den danske svinebranche er lige så skruppelløs som fødevareministeren er uansvarlig?

 

Det mener sickpigs.dk