ForsideLandbrugsdrab og arbejdsulykkerLandbrugskriminalitetDOF indklager Åbenrå Kommune for tilsynsrådet i sager om ulovlig overproduktion

DOF indklager Åbenrå Kommune for tilsynsrådet i sager om ulovlig overproduktion

-

 

 

Dansk Ornitologisk Forening

Lokalafdeling Sønderjylland

 

Aabenraa, d. 18. januar 2013

 

Statsforvaltningen Syddanmark

Storetorv 10

6200 Aabenraa

 

 

 

Klage over, at Aabenraa kommune ikke har reageret på klager over ulovlig overproduktion på 6 husdyrbedrifter i kommunen.

 

Som led i klagesagen mod Aabenraa kommune – Deres jour.nr. 2012-613/1257 – skrev jeg, at der er mange lignende tilfælde i de sønderjyske kommuner, men senest lovede jeg dog foreløbig at begrænse det til Aabenraa.

 

Natur- og Miljøklagenævnet har i 2012 truffet en del afgørelser i klagesager, hvor DOF Sønderjylland havde klaget over kommunens miljøgodkendelser til udvidelse af svine- og kvægproduktion. I 6 af disse sager gør nævnet opmærksom på, at det falder uden for nævnets kompetence at behandle klager over overproduktion, idet man samtidig henviser til statsforvaltningen som rette klagemyndighed.

 

For DOF Sønderjylland klager jeg herved til statsforvaltningen over, at Aabenraa kommune ikke har reageret på de tilfælde af ulovlig overproduktion, der blev konstateret under behandlingen af de 6 sager, og tilsyneladende heller intet gjorde, efter at DOF i klagerne havde gjort særlig opmærksom på ulovlighederne.

 

Når jeg gør det til en ny selvstændig klage og ikke bare sender det som bilag til støtte for den verserende klage, skyldes det kommunens kommentarer den 2. januar 2013. Som jeg svarede den 7. januar, er kommunen åbenbart fast besluttet på at se bort fra sine forpligtelser til at føre et effektivt tilsyn. Derfor er denne klage nødvendig.

 

Fra de 6 sager sender jeg for overskuelighedens skyld ved særskilte mails nævnets afgørelse med tilhørende klage, hvor der på første side kan læses om den ulovlige overproduktion. Det drejer sig om følgende:

Kvægproduktionen på Øbeningvej 8, 6230 Rødekro.

Kvægproduktionen på Goldbækvej 13, 6230 Rødekro.

Kvægproduktionen på Duborgvej 10, 6360 Tinglev.

Kvægproduktionen på Bredbjergvej 2, 6200 Aabenraa.

Kvægproduktionen på Hyndingholmvej 7, 6372 Bylderup-Bov.

Kvægproduktionen på Gl. Bane 10, 6230 Rødekro.

 

Sagerne indgår i et mønster, hvor de sønderjyske kommuner tilsyneladende holder hånden over landbruget og ikke ønsker at tilgodese det øvrige samfunds interesse i at begrænse den ødelæggelse af det omgivende miljø, der er foregået gennem mange år og nu altså fortsætter.

 

I går den 17. januar kunne man således i dagbladet Politiken side 4 læse om 17 kommuners lemfældige kontrol med landbruget, og her indtog Aabenraa kommune en fremtrædende plads. Kommunerne har vanskeligheder med deres rolle som udøver af offentlig myndighed, og man får indtryk af, at de betragter sig som serviceorgan for landbruget og kun nødig tilgodeser andre interesser, som man også burde varetage.

 

Statsforvaltningen opfordres til at forelægge de 6 sager for kommunen, som må kunne redegøre for, hvad man eventuelt har gjort for at begrænse ulovlighederne, eller hvorfor man intet har gjort. I betragtning af, at kommunen intet skrev om problemerne ved indsendelsen af sagerne til nævnet, er formodningen desværre for, at det sidste er tilfældet.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

DOF Sønderjylland

v/ Per Janfelt

Jørgensgård 52

6200 Aabenraa