Økonomisk uvejr rammer landbruget

-

landbrugets_gaeld 02-10-2014 20-40-58Med en meteorologisk metafor skriver JP, at dansk landbrug er en økonomisk dødsejler. Men uvejrsbilledet tjener til at skjule, at landbrugets egne forkerte dispositioner har ført til katastrofen. I stedet skal det se ud som noget uafvendeligt, uundgåeligt, Guds vilje, sort uheld, for danske landmænd er jo verdens bedste.

Sagen i al sin grufulde enkelhed er, at landbruget i årtier har fremstillet de samme usælgelige animalske produkter som for 100 år siden. Det er lavteknologi, så mange andre lande kan sagtens gøre os kunsten efter og lave svineskinker, æg, mælk og burfisk til ingen penge i rå mængder. Danske landmænd har af uforklarlige grunde vedholdende hentet penge i banken for at kunne konkurrere på verdensmarkedet og nu er danske bønder EUs, måske verdens, mest forgældede landmænd.

Til Jyllandsposten  siger chefanalytiker Jens Schjerning, AgroMarkets:

»Selv da landbrugets indtjening toppede i 2013, var den stadig alt for lav. Nu går det hurtigt ned ad bakke med indtjeningen, og vi kan lige så godt sige det, som det er: Dansk landbrug er kørt fast økonomisk, og det bliver nødvendigt med ret dramatiske tiltag«.

Ifølge Jens Schjerning bliver det som et minimum nødvendigt at gøre tre ting:

»De danske rammevilkår skal tilnærmes forholdene i resten af EU. Samtidig skal ydelsen på gælden reduceres – eksempelvis ved at introducere statsgaranterede lån med løbetider på 50 eller 60 år. Endelig bør bankerne tage deres tab og overdrage de økonomisk nødlidende bedrifter til dygtige, unge landmænd for en fair pris,« mener Jens Schjerning.

via Økonomisk uvejr rammer landbruget – Erhverv & Økonomi. Kræver abonnement

Landbrugesavisen beretter begejstret tal fra Danmarks Statistik, som fortæller at der var masser af penge i landbruget i 2013

landbrug_driftsresultat

 

Henrik Zobbe har udarbejdet en oversigt over landbrugets gæld: Landbrugets gæld