Kødspisere sviner dobbelt så meget som privatbilismen

Selv såkaldte økologiske naturplejekøer bidrager til drivhuseffekten med store mængder methan
Selv såkaldte økologiske naturplejekøer bidrager til drivhuseffekten med store mængder methan

 

Concito: Fremstillingen af et kilo oksekød svarer nogenlunde til at køre 400 km i sin bil.

»Hvis vi danskere kunne halvere vores kødforbrug, så ville miljøfordelen svare til at fjerne alle personbiler fra vejene,« siger Torben Chrintz, der er videnschef i mijøtænketanken Concito til JP Premium.

Kunstigt kød, eller vegetariske fødevarer der efterligner kødets struktur og smag er på vej frem og vejen frem, hvis vi skal nå at redde verden fra klimakatastrofen. Nu kan man faktisk få så gode efterligninger, at selv garvede bøffomaner ikke kan smage forskel. JP Premium skriver bl.a:

Vi mennesker har brug for protein i vores kost, hvilket for de fleste stilles gennem kød. Men kød er ikke en særlig effektiv måde at fremstille protein på. Køer, grise, høns og andre husdyr skal typisk spise 10 gange så mange næringsstoffer, som vi får ud af dem i form af en mørbrad eller svinekotelet. For at fremstille et kilo kyllingekød kræver det 7,5 kilo tørfoder og 30 liter vand, men Beyond Meats kyllingekød kræver blot et halvt kilo vegetabilske ingredienser og to liter vand.

Drøvtyggere som køer udleder desuden så meget metangas, at det faktisk udgør halvdelen af verdens metangasudledning. Omkring 80 pct. af verdens landbrugsareal bruges til at have kreaturer og fjerkræ gående, og det har blandt andet ført til fældning af regnskov i tropiske egne. Når man samtidig lægger befolkningstilvækst oven i hatten og det faktum, at lande som Indien og Kina begynder at spise mere og mere kød, i takt med at middelklassen vokser, så kan det snart blive nødvendigt at gentænke, hvad vi spiser, og hvor vi får vores protein fra.

»I dag bliver rigtig mange husdyr fodret med soja, hvor 90 pct. af det går tabt i dyret. Så hvis man i stedet spiste det direkte, ville det være ni gange mere effektivt. Det kan være hele forskellen på, om vi har en bæredygtig verden eller ej,« siger Torben Chrintz.

Han mener, at enhver løsning, der fokuserer på at løse vores kødtrang er lige så vigtigt for at løse klodens miljøproblemer, som det er at skabe vedvarende energiformer som vindmøller.

»Vi har enorm fokus på at lade være med at køre for meget i bil, men vi burde i stedet tænke mere over, hvor meget kød vi spiser. For fremstillingen af et kilo oksekød svarer nogenlunde til at køre 400 km i sin bil,« siger Torben Chrintz.

 

via Kødet er blevet helt dyrefrit – Indblik. Kræver abonnement