ForsideLandbrugets økonomiLandbrugets økonomiske kollapsMælkebønder graver egen grav, hyler og flæber

Mælkebønder graver egen grav, hyler og flæber

-

Efter at det ulovlige kvotesystem for mælk i EU blev afskaffet for et års tid siden er antallet af malkekøer i Danmark steget med 4.3 procent. Også i udlandet stiger produktionen og da markedet er det samme, falder priserne naturligvis.

Det er entydigt landmændenes egen skyld, men alligevel flæber de over for ministeren, Troels Lund Poulsen, der i øvrigt selv er ivrig traktorkører. Ved et møde i Silkeborg udtalte mælkeproducenten Christian Højgaard:

– Vores største problem er, at vi ikke tjener nok på den mælk, vi producerer. Det er drænende både psykisk og økonomisk, siger Christian Højgaard.

Landbrugsavisen giver sådan set mælkebonden ret. Landbrugets helt eget propagandaorgan skriver bl.a:

Arla sænker mælkeprisen med en eurocent for februar.

Arlas acontopris sænkes med en eurocent (7,4 øre) pr. 1. februar 2016 til 211 øre pr. kg.

Det oplyser Arla.

“Ubalancen mellem globalt udbud og efterspørgsel varer ved. Et forhold, der gør sig gældende, er markant vækst i mælkeproduktionen i Europa, især i Holland og Irland. Dette skaber hård konkurrence, hvilket, i kombination med det sædvanlige dyk i forbruget efter jul, påvirker hele mejeribranchen. Det har også skabt yderligere negativt pres på Arlas mælkepris. Udsigterne for de kommende måneder forbliver usikre,” skriver Arla til deres andelshavere.

via Arla sænker mælkeprisen – laveste siden gyserår | Landbrugsavisen.

Men det skyldes altså at danske og andre mælkebønder producerer løs til markeder, der ikke findes, og endda øger antallet af køer i staldene.

Det skriver Landbrugsavisen også.