Dyrenes Beskyttelse tror på lykkelige julegrise.

Under overskriften Guide til den dyrevenlige jul bruger Dyrenes Beskyttelse falske argumenter for at vælge Frilandsgrise og økologiske grise til julebordet. For selv om der er sandt, at nogle grise lever syv første leveuger på en mark sammen med deres mor, så kommer de derefter indendørs med adgang til en betonbelagt løbegård, hvor de vokser til slagtevægt, hvis de ellers overlever deres lykkelige barndom ude på marken. For dødeligheden er væsentligt større for dem end for deres staldfødte kammerater i den konventionelle produktion.:

Halekupering er forbudt i både konventionel som økologisk produktion, men forbuddet kan ophæves af landmandens dyrlæge, som via en såkaldt “sundhedsaftale” er økonomisk tæt knyttet til svinebonden. Dyrenes beskyttelse, som har modtaget sekscifrede tilskud fra Økologisk Landsforening, gør i et julenyhedsbrev reklame for økogrisene og skriver bl.a:

Skal der gris på bordet, så drop den konventionelt avlede og gå i stedet efter økologiske eller frilandsgrise. Her kommer dyrene ud i det fri og slipper for at få klippet det yderste af halen. Frilandsgrise og økologiske grise kan kendes på mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.

Foreningen anbefaler i øvrigt også veganske retter til jul. Og ja, det må da ved Gud være det mest dyrevenlige der findes! Vegansk julemad har også meget højere feel-good faktor, såvel rent fysisk, oppustet mave, løs afføring, klamme prutter, som på det åndelige plan.

Source: Guide til den dyrevenlige jul | Dyrenes Beskyttelse

Læs også her om en optælling på slagterierne, hvor de økologiske grise på tretten ud af seksten områder havde flere skader end de konventionelle.