ForsideAntibiotika og resistensMad uden medicin – et hastigt voksende marked | Mandag Morgen

Mad uden medicin – et hastigt voksende marked | Mandag Morgen

-

 Marianne Haahr, projektchef for the Global Opportunity Project, Monday Morning Sustainia skriver meget fornuftigt, at mad i fremtiden skal produceres uden brug af medicin som for eksempel antibiotika. Ellers går det galt og almindelige infektioner bliver uhelbredelige og dermed dødelige. Hun skriver bl.a:

Antibiotikakrisen truer med at sende fremtiden tilbage til fortidens tilstande præget af ringe evne til at bekæmpe infektioner som lungebetændelse og sårinfektioner. Hvis det globale overforbrug af antibiotika fortsætter, vil vi om 30 år kunne se tilbage på denne tid, som dengang muligheden for at behandle infektioner med antibiotika forsvandt. De første dødsfald i Danmark som følge af smitte med svine-MRSA er allerede sket.

Landbrugets overforbrug bidrager til at gøre det urentabelt at udvikle ny antibiotika. Medicinen er kun på hylderne en begrænset årrække, fordi bakterierne tager kampen op, muterer og bliver resistente. Det er en meget bedre forretning for medicinalvirksomheder at investere i medicin til kroniske lidelser end i antibiotika, som kurerer i løbet af få uger.

Prisen på at udvikle en ny type antibiotika løber let op i en milliard dollar, og det tager en dekade fra koncept til marked. Indtjeningsperioden er kort, og derfor har kun to nye typer antibiotika set dagens lys siden 1987.

via Mad uden medicin – et hastigt voksende marked | Mandag Morgen.