Landbruget kunne sagtens undværes

-

I følge en artikel på netmediet “www.90 mandater.dk” bidrager dansk landbrug med ca. 1 % af samfundets værdiskabelse som denne kommer til udtryk i bruttonationalproduktet. Men hvis man også medregner de afledte negative effekter som finansielle afskrivninger, konkurser og miljøbelastning, er det mere end sandsynligt, at samfundet ville profitere ved at afskaffe den urentable produktion af animalske produkter som for eksempel svinekød, oksekød, mælkeprodukter, fisk og æg.

Det er i den sammenhæng værd af bemærke, ta Axelborgs seneste påhit er at prale med, at “ca 40 % af fødevareklyngens eksport sælges 20% over EU gennemsnittet“. Cheføkonomen Thomas Søby har over for sickpigs.dk tilstået, at disse tal ikke siger noget som helst om indtjeningen ved salget. Han skriver redeligt nok i en mail til redaktionen bl.a:

Nej vores opgørelser siger ikke noget om rentabiliteten – det er nemlig ikke det vi undersøger.

Herunder et uddrag af artiklen fra “90 mandater”

Kilde: www.90mandater.dk/Allan Lyngs

Her ser vi OECD’s tal for landbrugets andel af Danmarks BNP i årene 1970-2010. Startende på 5-6% i 1970’erne er denne andel nu faldet til 1-2% i 2000’erne. Det er et noget mere klart og drastisk fald end i industrien, og generelt en lille andel af dansk økonomi. Landbrugets produkter bruges selvfølgelig også i industriens på de store mejerier og slagterier, men mon dog en særlig stor del af den samlede industriproduktion reelt set er baseret på dansk landburg.At landbruget er i en dødskamp understreges af metoderne, der tages i brug, som traktordemonstrationer og senest opfordringer til civil ulydighed. Det værste er sådan set, at landmændene gang på gang får deres vilje på denne måde. Det ses f.eks. ved, at et parti som Venstre med næb og kløer forsvarer landbruget, som vi så i det store energiforlig, hvor Venstres krav om penge til biogasanlæg mest er alt er kunstigt åndedræt til landbruget.

Se hele artiklen her: Industriproduktionen i Danmark er fortsat stor | 90mandater.dk.

 

PS: I følge tal fra Verdensbanken bearbejdet for Danida udgør landbrugets andel af BNP ca. 1 procent.